tirsdag, november 06, 2012

Helsparkle smart, prosessen

 Ettersom vi har brukt så mye tid på "helsparking" i leiligheten vår og resultatet er blitt så utrolig fint så tenkte jeg å forklare litt hvordan jobben med bruke Recover veggfornyer i steden for å helsparkle har vært.

På bildene i denne bloggposten er det soverom og kontor som blir pusset opp. Vi rev ned den gamle lettveggen som var satt opp tidligere og fikk hjelp av snekker Heimtun bygg til å sette opp ny lettvegg med isolasjon og skyvedør for å ta mindre plass i begge rom.



Forskjellen mellom helsparkling og bruk av veggfornyer er at du kan legge veggfornyeren direkte på toppen av gammel tapet/maling.  På ifi sine sider har de lagt på veggfornyer på gammel tapet og mener at dette skal gå bra.

Veggene i leiligheten vår hadde veldig mange lag med tapet som også hadde løsnet noen steder, vi valgte derfor å skrape ned tapeten til murstensveggen før vi la på veggfornyeren.


Når vi skapet bort tapeten på veggene i bygården fra 1939 kom det frem mye spennende frem, bandt annet denne tapeten- Lekkert?!



I skrapeprosessen har benyttet stålskrape og tapetfjerner med damp, dette kan du enten kjøpe i et jernvarehus, Clas Ohlson eller leie fra Maxbo. Dette gjør jobben med å fjerne tapeten mye enklere, men du må fremdeles belage deg på å skrape endel for å få vekk all tapeten. Husk å legge noe på gulvet under, plastikk el dersom du bruker dampmaskinen, det blir nokså fuktig. 

Når skrapingen er gjennomført, kan det være greit å sjekke om det finnes større rifter eller hull i veggene, disse må fjernes ved bruk av sparkel. Ikke legg på for tykt lag med sparkel om gangen. Sørg for at alt er tørt og uten løse partier før du begynner med lim på veggene. 
Veggfornyeren, Recover er nokså tykk og krever et tykkere lim enn vanlig tapet, det krever også et nokså tykt lag med lim, det står at du kan bruke rulle for å legge på tapetlimet, men vi har brukt en stor pensel og syntes det fungerer bedre da du får lagt på et godt lag og festet deg godt til veggen.

Vi målte opp høydene i forkant med litt ekstra margin og endte opp med å måtte bruke kniv å skjære bort kanten på toppen, dette fordi veggene i leiligheten har svært varierende høyde og det ikke finnes en eneste rett vinkel! Vi brukte laservateret som vi har innvestert i til å merke første punkt på veggen, for så å følge dette bortover og ikke det skjeve taket som er i leiligheten vår.
Vi la lim kun på en del av gangen, dette trenger å tørke litt så det er greit å være litt i forkant på dette punktet. 


Hvilken vei dere jobber med å legge på tapeten har ingenting å si, men vi fant vår vei som vi syntes det var lettest å legge dette sammen. 



Når man legger på en og en remse er det viktig at den ikke brekker, dette gir merker i som ikke går bort. Vær to stk når du skal legge på veggfornyeren, en oppe og en nede - dette gjør jobben lettere og er hyggeligere!


I vinduskarmene og rundt dører la vi en høyde helt bort til karmen/døren kuttet denne pent og så en mindre bit over karmen/døren. I vinkler skråkuttet vi inn og på baksiden langs med kanten som skulle bøyes inn.


Resultatet ble svært fint, vi gikk for fargen gul S0510-Y10R på kontoret og blå S0520-R80B på veggene. I taket har vi brukt en matt chi som er utrolig fin og behagelig å se på når man våkner en tidlig solskinns søndag morgen!


S0510-Y10R
S0510-Y10R
S0520-R80B
S0520-R80B

Nå skal jo kontoret etterhvert bli til soverommet til vår lille solstråle så da passer det jo med en deilig gulfarge!  

På bloggen fra litt tidligere i høst kan du også se bildet vi fikk i bryllupsgave som vi har over sengen!


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...